Ikävän karkoitus

Kun olet hiljaa paikallasi ja annat ajatusten vaellella, huomaat mitä tapahtuu, kun ensimmäinen ikävä ajatus häivähtää mieleesi. Kehosi reagoi siihen yrittäen sivuuttaa sen. Alat liikehtiä levottomasti, selailla puhelintasi ja tehdä itsesi toimeliaaksi, jotta tuo ajatus unohtuisi. 

Ikävän karkoitus on elämän tarkoitus – sanotaan, vaikka sen tulisi olla jotain ihan muuta. Ikävystymisen tunteen välttely pitää meidät tehokkaina päivästä toiseen. Turha tehokkuus on kuitenkin onnemme esteenä, koska  se ei jätä meille tilaa muuttaa ajatteluamme. On helpompi vain toistaa vanhoja rutiineja, kuin vaihtaa strategiaa.

Teemme paljon itsellemme ja luonnolle merkityksetöntä ja haitallista työtä asuntolainan ja ikäväntunteen karkottamiseksi. Unohdamme, että työ ei tekemällä lopu, vaan lisääntyy.

Mutta miten päästä irti vääristymästä, joka etäännyttää meitä hyvästä ja kestävästä elämäntavasta? Miten päästä eroon niistä haitallisista tottumuksista, mihin mennyt maailma, yhteiskunta ja markkinat meitä edelleen ohjaavat ja saavat uskomaan? Niiden etu ei ole muuttaa tottumuksiamme, koska ne elävät vallan ja rahan humalluttamina vaalikausi ja kvartaali kerrallaan. 

On järjenvastaista, että vähentämällä rahan, tavaran ja ihmisten liikettä, talous ja hyvinvointi romahtaa. Voiko markkinoiden varaan rakennettu onni olla edes todellista? Miten vähentää kulutusta ja samalla lisätä resursseja puhtaan energian kehittämiselle? Kuka tämän  ratkaisee on edelläkävijä ja eettinen suunnannäyttäjä maailmalla.

Elämme kuitenkin ajassa, jossa keltaliivit valtaavat kadut ja hattivatit nousevat valtaan, jos päättäjät uskaltavat edes harkita muuttaa vanhaa totuttua strategiaa. Saavutettujen etujen sorkkiminen toimii välittömästi populismin polttoaineena. On harmi, että lähes puolet kansastamme epäilee ilmastonmuutosta ja sääli, että hukkaamme samanaikaisesti resursseja turhaan tehokkuuteen, kun tulisi pysähtyä ja antaa uudelle ajattelulle tilaa. Kaikista vähiten sitä tilaa on kiireisillä päättäjillä. Jokaisen tulisi saada harhailla ajatuksissaan niin kauan laatikon ulkopuolella, jotta näkisi sen sisällä pyörivän itseään ruokkivan ja ympäristöä tuhoavan karusellin järjettömyyden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s